Skip links

Neler Yaptık?

Proje Hakkında
Koç Holding ile Smithsonian Vakfı iş birliğinde ABD’de Sergi Açılışı:

Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler – 2016

Köklü medeniyetlerin kesişme noktası olan Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin yurtiçinde ve yurtdışında hak ettiği şekilde tanınmasına katkıda bulunmak hedefiyle hareket eden Koç Holding, 1846 yılında kurulmuş olan dünyanın en büyük müze ve araştırma enstitüsü Smithsonian Vakfı ile 2005 yılında bir anlaşma imzalamıştır. Koç Holding bu anlaşma kapsamında aynı yıl ‘Stil Ve Statü: Osmanlı Türkiye’sinden Saray Kıyafetleri’ sergisi ile Türkiye’nin zengin kültürel mirasının en iyi örneklerinin geniş kitlelere ulaşmasına destek olmuştu. 2016 yılında ise, yine bu anlaşma kapsamında; Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin el yazması Kur’an-ı Kerim koleksiyonundan 60’ı aşkın nadide eser, Koç Holding’in desteğiyle Smithsonian bünyesindeki Arthur M. Sackler Galerisi’nde “Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler” adıyla sergilendi. Serginin açılış galası 19 Ekim 2016’da Washington’daki Smithsonian Castle’da gerçekleştirildi. Sergi, 20 Şubat 2017 tarihine kadar ziyarete açık kaldı. Sergi ziyaretçileri, her bir Kur’an-ı Kerim el yazmasının hattatları, eserin tarihi ve ne zaman nerede kullanıldığı gibi biyografik bilgileri de inceleme fırsatı buldu. Sergiyi 200 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi hedeflendi.

İletişim Çalışmaları

  • Kültürler ve dinler arası çatışmaların çok tartışıldığı bir dönemde, İslam’ın daha iyi anlaşılmasına ve yapıcı bir diyalog ortamının oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla alınan bu aksiyonun medya görünürlüğünün artırılması, bu sergi aracılığıyla Koç Holding’in tarihe, kültürlerarası diyaloğa ve evrensel değerlere verdiği öneme dikkat çekmek hedeflenmiştir.
  • Bu hedefler doğrultusunda hazırlanan iletişim yaklaşımında; İslam dininin kültürel ve sanatsal değerlerinin sadece Türkiye ve İslam dünyası adına değil, tüm dünya ve insanlık tarihi adına bir zenginlik olarak görülmesi ve bu değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması vurgusunun öne çıkarılması kararlaştırılmıştır. Bu duygunun en samimi bir şekilde Türkiye’deki hedef kitleye geçirilmesi için, konunun sözcülüğü Koç Ailesi üçüncü kuşak temsilcisi ve aynı zamanda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Y. Koç üstlenmiştir.
  • Koç Holding’in maddi destek verdiği bir sponsorluğun ekonomi basınını ilgilendirmesi doğal olduğu gibi, bu sergi içerik itibariyle kültür-sanat editörlerinin de ilgi alanına girmektedir. Bu gerçekten yola çıkarak; Türkiye’den hem kültür sanat hem de ekonomi gazetecilerinden bir grup seçilmiş; Washington’a düzenlenecek bir basın gezisi ile gala heyecanının basın mensuplarıyla paylaşılması hedeflenmiş, böylece sergiyi yerinde görmeleri ve bu büyük desteğin Amerika’da yarattığı etkiyi deneyimlemeleri sağlanmıştır.
  • Proje kapsamında Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl adıyla davetli listesine Washington’daki sergi açılışı için davet mektubu gönderildi.
  • Basın gezisine ulusal gazeteler ve televizyonlardan 15 kişi katıldı. Açılış galasının yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç’un sözcülüğünde bir sohbet&değerlendirme toplantısı da gerçekleştirildi.
  • Ali Y. Koç’un sözcülüğünde basın bülteni hazırlandı.

Sonuç:

  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin el yazması Kur’an-ı Kerim koleksiyonunun Koç Holding’in desteğiyle Smithsonian bünyesindeki Arthur M. Sackler Galerisi’nde sergilenmesi ile ilgili “Kur’an-I Kerim Sanatı: Türk Ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler” başlıklı bülten geziye katılan tüm basın mensuplarına servis edildi.
  • Konuyla ilgili haberler 42 ulusal, 7 yerel olmak üzere toplam 49 yayında yer aldı.
  • Yayınlanan haberler ile 19.638.838 kişilik erişim sağlandı.
  • Konuyla ilgili haberler CNN Türk, Kanal D, 24 TV, Habertürk ve Ege Türk TV kanallarında yayınlandı.
Tekrar Merhaba

Birlikte yeni çözümler üretmek için tanışalım!

Merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçin!

İncele
Kaydır