Geleceğin Mutfağında Enerji Ve Su Verimliliği Olan Cihazlar Yer Alacak
Arçelik’in Mutfak Araştırması’ndan Çarpıcı Sonuçlar; Mutfak Aletlerinde En Önemli Unsur Enerji Verimliliği, Kalite ve Dayanıklılık
Tüketicilerinin ihtiyaçlarından yola çıkan ve bu anlamda yenilikçi ürün ve teknolojiler geliştiren Arçelik, Türkiye’de mutfak konusunda geniş kapsamlı bir araştırmaya imza attı. Arçelik’in Türkiye genelinde 12 ilde yaptırdığı mutfak araştırması, tüketicilerin mutfaktaki ihtiyaçlarını ve beklentilerini belirleme anlamında son durumu gözler önüne serdi. Türkiye çapında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, tüketicinin mutfak aletleri satın alırken göz önünde bulundurduğu en önemli unsurlar enerji verimliliği, kalite ve dayanıklılık. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 7’si geleceğin mutfağını enerji ve su verimliliği yüksek cihazların bulunduğu bir mutfak olarak görüyor. Araştırmada, “mutfakta su veya enerji tasarrufu için neler yapıyorsunuz?” sorusuna katılımcılar “elde bulaşık yıkamamak” şeklinde yanıt verirken, katılımcıların %60’ının enerji ve su verimliliğine dair bilgi edinmek için istekli olduğu dikkat çekiyor.
Her zaman müşterilerini dinleyen ve onların sesine isteklerine kulak veren bir marka olan Arçelik, Türkiye genelinde 12 ilde geniş kapsamlı bir mutfak araştırmasını hayata geçirdi. Türkiye genelinde 25-55 yaş grubu arasındaki kadın-erkek 1500 kişi ile görüşüldü ve mutfak ve mutfaktaki gereç ve teknolojilerle ilgili görüşleri alındı.
Tüketiciler mutfak aletlerinde enerji verimliliğini dikkate alıyor
Mutfak araştırması, geleceğin mutfağı denince enerji verimliliğinin katılımcılar için önemini bir kez daha anlatıyor. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 7’si geleceğin mutfağını enerji ve su verimliliği yüksek cihazların bulunduğu bir mutfak olarak görüyor.
Katılımcılara, bir mutfak aletinde en önemli unsurlar sorulduğunda ürünün enerji verimli olması açık ara birinci sıraya yerleşiyor. İkinci sırada ürünün dayanıklı olması, üçüncü sırada ise ürünün kalitesi yer alıyor. Araştırma, soruları yanıtlayan tüketicilerin yüzde 96’lık bir kesiminin en çok “mutfak eşyasının dayanıklı ve uzun ömürlü olması benim için önemlidir” şeklindeki ifadeye katıldığını ortaya koyuyor. İkinci sırada ise, “yiyecekleri daha uzun süre taze tutan buzdolapları gibi inovatif teknolojileri olan mutfak aletlerine sahip olmak” geliyor.
“Arkadaşlarınızda/çevrenizde/yakınlarınızda görüp sahip olmak istediğiniz mutfak aletlerinin öne çıkan özellikleri nedir?” sorusuna katılımcılar, kolay temizlenen yüzeyleri olan ürünler, enerji verimli fırın, en iyi şekilde soğutan yenilikçi, enerji verimli buzdolabı/dondurucu, akıllı teknolojiye sahip olması, yenilikçi enerji verimli bulaşık makinesi ve sessiz/ az ses yapan bulaşık makinesi gibi yanıtlar veriyor.
Tüketicilerin çevresinde görüp sahip olmak istedikleri ürünler pişirici grubuna ait
Araştırmaya katılan her 10 kişiden 4’ü çevresinden görüp beğenerek bir mutfak aleti aldığını belirtiyor. Çevresinde gördüğü ürüne sahip olmak isteyenlerin neredeyse yarısı (%48) pişirici grubuna ait. Bu yüzde 50’lik kesimini ürünü isteme nedenleri arasında daha pratik olması ön plana çıkıyor. İkinci sırada ise yüzde 15 ile enerji verimliği geliyor. Daha yüksek kaliteli olması (%12), daha sağlıklı olması (%11) ve daha yüksek teknolojili olması (%11) en önemli etkenler arasında yer alıyor. Devamında ise daha güzel görünmesi (%7), ihtiyaç olması (%6) ve sahip olmak istediğim bir marka olması (%5) gibi nedenler sıralanıyor.
Kolay temizlenebilir ürünler daha çok tercih ediliyor
Araştırmada katılımcılara, arkadaş ya da yakınlarında gördükleri ürünü cazip bulmalarının sebebi sorulduğunda ise katılımcıların neredeyse tamamı (%96) ürünün kolay temizlenebilir yüzeye sahip olması gerektiğine dikkat çekiyor. Bunu, akıllı teknolojiye sahip olması (%90) ve şık ve modern bir tasarımı sahip olması (%84) takip ediyor.
Tüketicilerin hayallerini şık ve modern tasarımlı mutfaklar süslüyor
Katılımcıların yarısından fazlası (%60) tasarım açısından mutfak dolap, tezgâh, elektrikli alet ve beyaz eşyaların bir örnek olmasına önem veriyor. Öte yandan katılımcıların neredeyse tamamı, mutfağında başkaları tarafından beğenilmeyecek ürün olmadığını belirtiyor ve her 10 katılımcıdan 4’ü (%44’ü) sahip oldukları mutfağın hayallerindeki mutfak olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların yüzde 79’u hayallerindeki mutfağın en önemli özelliğinin şık ve modern bir tasarıma sahip olması gerektiğini söylerken mutfağın büyüklüğüne de dikkat çekiyor. Üçüncü sırada tezgahların boyutu ve şekli, dördüncü sırada ise modern mobilyalar geliyor.
Mutfakta sürdürülebilir seçimler ön planda
Katılımcıların neredeyse yarısı, mutfak aletleriyle enerji ve su verimliliğine ne kadar katkı yapabilecekleri konusunda bir bilgileri olmadığını söylüyor. Katılımcıların %60’ı enerji ve su verimliliğine dair bilgi edinmek için oldukça hevesli. Bununla birlikte, her 10 katılımcıdan 2’si enerji ve su tasarrufu yapabilen ürünler için daha fazla bir ödeme yapmayacağını belirtiyor. Katılımcılar, mutfaklarında organik ve doğal ürünler tercih ederken, neredeyse tamamı gıda israfını önlemek için ihtiyacı kadar almaya çalıştığına vurgu yapıyor. İsraf olan, bozulan ya da kullanılmadan en fazla atılan gıda grubu %34 ile meyve-sebze. Bunun yanı sıra katılımcılardan %32’si bozulan ya da kullanmadan attığı ürün olmadığını ifade ediyor.
Katılımcılar “Mutfakta su veya enerji tasarrufu için neler yapıyorsunuz?” sorusuna “elde bulaşık yıkamamak” şeklinde yanıt veriyor. Her 10 katılımcıdan 4’ü su ve enerji tasarrufu kapsamında dikkat ve kontrol edebilecekleri bir akıllı beyaz eşya ve ürüne sahip olmadığını söylüyor.
Mutfaklar keyifli yaşam alanlarına dönüşüyor
Araştırmaya katılanlar için mutfak yemek hazırlanan bir alan olmanın yanı sıra, yemek yenen bir alan. Katılımcıların %74’ü, mutfağı yemek yeme alanı olarak konumluyor. Mutfak aynı zamanda keyif yapıp rahatlanan, misafir ağırlayıp aileyle sohbet edilecek bir yaşam alanı olarak da görülüyor. Araştırmaya katılanların %31’i mutfağı keyif yapmak ve rahatlamak, %29’u ise misafir ağırlayıp, aileyle sohbet edilen bir yaşam alanı olarak değerlendirdiğini belirtiyor.
Araştırmaya katılan 10 kişiden 7’si için, ankastre mutfak aletlerinin kurulumunun kolay yapılması ve bu esnada ürünün ve mutfağın tahribattan korunması büyük önem arz ediyor. Her 10 katılımcıdan 7’si sahip oldukları mutfak aletini veya cihazını 1 yıldan kısa bir sürede yeni bir sürüm ile değiştirmediğini söylüyor. Mutfak aletini yeni bir sürüm ile değiştirdiğini belirtenlerin değişim sebepleri arasında ilk sırada yüzde 58 ile cihazın bozulması, ikinci sırada ise yüzde 12 ile modelin eskimesi yer alıyor.